Oktatás és képzés az EU-ban és itthon – a Tempus Közalapítvány szakpolitikai hírlevele

A Tempus Közalapítvány szakpolitikai hírleve: 

2019. június 28.

BevezetőJúniusi számunkban több hírt adunk a felsőoktatás világából. Megismerhetik az Európai egyetemek kezdeményezést, melynek nyertes pályázatai között magyar egyetemek is találhatók. Olvashatnak arról, hogy a nemzetköziesítési tevékenységek milyen minőségi változást hoznak a felsőoktatásba, ennek eredményeit a júniusban megrendezett felsőoktatási szakmai konferenciánkon mutattuk be. Olvashatnak arról, hogy az Erasmus+ program hogyan befolyásolja a programban részt vevők további életpályáját, karrierjük alakulását. Hírt adunk az Erasmus+ Nívódíjak átadásáról, valamint az Eurodesk Hálózat által meghirdetett Eurodesk Awards 2019 díjazottjairól is. 

Kérjük, ajánlja hírlevelünket kollégáinak is!
Egy diploma, több ország: öt magyar egyetem az „Európai egyetemek” nyertes pályázatai közt

Húsz évvel a bolognai folyamat bevezetése után az Európai Bizottság 2018 őszén egy új kezdeményezést indított útjára, amelynek távlati célja, hogy olyan országhatárokon átívelő európai campusokat hozzon létre, ahol semmi sem szab gátat a hallgatók, oktatók és munkatársak fizikai vagy virtuális mobilitásának. 2019. június 27-én közzétették az első körben nyertes 17 nyertes pályázat nevét, amelyek között öt magyar egyetem is képviselteti magát.Tovább olvasom…A nemzetköziesítés minőségi változást hoz a felsőoktatásba

A felsőoktatási intézményeknek folyamatosan új kihívásoknak kell megfelelniük, különösen igaz ez a nemzetközi versenyképesség vonatkozásában. Ezt a témát járták körül a Tempus Közalapítvány június 5-i szakmai konferenciáján, Budapesten.Tovább olvasom…Erasmus+ program: fordulópont 5 millió európai diák életébenAz Európai Bizottság által közzétett két új, független tanulmány szerint újabb bizonyítékok azt mutatják, hogy az Erasmus+ segít a diákoknak abban, hogy sikeresebbek legyenek magán- és szakmai életükben, az egyetemeknek pedig abban, hogy innovatívabbakká váljanak.Tovább olvasom…Óvodától egyetemig és tovább – átadták az Erasmus+ NívódíjakatA legkiválóbb magyar koordinálású együttműködéseket Erasmus+ Nívódíjjal tüntette ki a Tempus Közalapítvány az élményalapú tanulást fókuszba állító konferencián.Tovább olvasom…#ErasmusDays 2019 – FelhívásFontosnak tartja az európai közösséget és a szakmai kapcsolatok bővítését? Szeretné megmutatni másoknak is a projektjét? Ha a válasz igen, csatlakozzon a közös ünnepléshez, legyen szervező, ossza meg tapasztalatait és elért eredményeit másokkal is! Az Erasmus+ programban támogatott pályázók jelentkezését várjuk, akik szívesen csatlakoznának a 2019. október 10-12 között, országszerte megrendezésre kerülő, háromnapos rendezvénysorozathoz intézményükkel, szervezetükkel.Tovább olvasom…Magyar szervezet az Eurodesk Awards 2019 Díjazottjai közöttAz Eurodesk hálózat éves díja 2011 óta szolgál elismerésül az Eurodesk helyi partnerszervezetei által nyújtott kiemelt tevékenységek minősítésére. Az Eurodesk helyi multiplikátorai Európa-szerte igyekeznek a fiataloknak olyan lehetőségeket és információkat nyújtani, hogy minél jobban ki tudják aknázni a számukra nyitva álló nemzetközi mobilitási lehetőségeket.