A mérnökképzés indításáról tárgyalt Szekszárdon Dr. Palkovics László felsőoktatásért felelős államtitkár

A Tolna megyében és a szűkebb régióban felmerülő műszaki szakemberszükséglet kielégítését célzó képzés indul a PTE Kultúratudományi, Pedagógusképző és Vidékfejlesztési Karán 2017 szeptemberében. A KPVK ez irányú fejlesztéséről március 7-én tartottak megbeszélést Szekszárdon, Dr. Palkovics László felsőoktatásért felelős államtitkár, egyetemi és önkormányzati vezetők, valamint Tolna megye legjelentősebb vállalkozásai képviselőinek és az Automatizálási Klaszter tagjainak részvételével és a klaszter menedzsmentjének szervezési segítségével.

A nagy érdeklődés mellett zajlott megbeszélésen részt vett Dr. Bódis József a PTE rektora, Jenei Zoltán a PTE kancellárja, Dr. Horváth Béla a KPVK, Dr. Gábriel Róbert a TTK és Dr. Bachmann Bálint a MIK dékánja, valamint a műszaki képzés területén érintett megyei középiskolák, illetve kamarák és vállalkozások vezetői. Jelen voltak a térség és a megye több településének polgármesterei, alpolgármesterei is.

A KPVK tanácstermében lehetőség nyílt a 2017-ben induló, gépészmérnök-képzéshez kapcsolódó rendszertechnológiai szakiránnyal kapcsolatos kérdések tisztázására, a duális képzést lehetőségeinek feltérképezésére és a vállalatok szakember-igényeinek bemutatására. A vállalatok fontosnak tartják és támogatják, hogy a Tolna megyében és a szűkebb régióban felmerülő műszaki szakemberszükséglet kielégítésére a szekszárdi egyetemi karon indulhasson megfelelő képzés. Ennek érdekében a résztvevők megerősítették a korábbi előkészítő tárgyalásokon tett hallgatói ösztöndíj felajánlásaikat is.

A találkozón Dr. Palkovics László államtitkár mellett Horváth István, Szekszárd országgyűlési képviselője és Dr. Haag Éva, Szekszárd megyei jogú város alpolgármestere is üdvözölte és támogatásáról biztosította a kezdeményezést. Palotásné Kővári Terézia, a Tolna Megyei Mérnöki Kamara elnöke is támogatásáról biztosította a KPVK-t, valamint felajánlotta a kamara szakmai segítségét a képzés lebonyolításában. Az Automatizálási Klaszter tagvállalatai kiemelték, hogy számukra rendkívül fontos a fiatal képzett munkaerő biztosítása, és ennek érdekében a klaszter szakemberekkel, gyakorlati képzési helyszínekkel és ösztöndíj-programokkal támogatja a képzési folyamatot.