Megjelent a Springer nemzetközi kézikönyve az életen át tartó tanulásról

2023. év első negyedévében jelent meg a Springer Kiadó nemzetközi kézikönyve az életen át tartó tanulásról International Hanbook of Lifelong Learning), melynek elemző tanulmányai feltárják a felnőttkori tanulás aktuális trendjeit és kérdéseit a kötet fő fejezeteihez igazodva.

A gyűjteményes munka érdeme, hogy a tematikus fejezetek révén előtérbe kerülnek azok a kérdések, melyek aktuálisan befolyásolják a felnőttek tanulási részvételét és teljesítményét, akár politikai, akár gazdasági, vagy társadalmi dimenziókban.

A Kézikönyv az alábbi fejezetekre tagolódik:

  • Introduction
  • Philosophy, History, and Theory Development
  • Fresh Perspectives on Policy and Policy Development
  • Emerging Programs and New Approaches
  • Re-imagining Lifelong Learning for Future Challenges

Az egyes fejezetek lehetőséget nyújtottak új, szokatlan témák és értelmezések, továbbá gyakorlatok megvilágítására, tekintettel pl. a klímaváltozásra, a digitalizációra, a populizmus térnyerésére, a migráció és a méltányos életforma kihívásaira. A Kézikönyv egyúttal rámutat a tanulási innovációk, az új pedagógiák hatására, tekintettel az intergenerációs tanulás, a művészet pedagógiai szerepére a közösségi elkötelezettség vonatkozásában, az idegtudománynak a tanulás hatékonnyá tételében játszott szerepére, valamint a fenntarthatósági tanulásra. A jóllét és foglalkoztathatóság orientációjú értelmezések egyaránt helyet kaptak a Kézikönyvben. Ugyanakkor megjelennek alapvető etikai kérdések is a tanulással összefüggő befogadás, a hozzáférés és esély kérdései tükrében igazodva a komplex fenntarthatósági összefüggésekhez.  

A kötetről részletesen itt olvashat: https://link.springer.com/referencework/10.1007/978-3-031-19592-1

Bibliográfiai adatok: 

Third International Handbook of Lifelong Learning 

Editors: Karen Evans, Wing On Lee, Jörg Markowitsch, Miriam Zukas

Publisher: Springer Cham (2023)

DOI: https://doi.org/10.1007/978-3-031-19592-1

ISBN: 978-3-031-19591-4